Startpagina.

Kweken
Kweken
Mannetje of Vrouwtje?

 

 

Koi kweken.


 Het geslacht bepalen?

Bij koi kleiner dan 25 cm is de sekse nog niet vast te stellen. Daarvoor zijn ze nog te onvolwassen. Wanneer ze die lengte overschrijden beginnen de testikels bij de mannetjes en de eierstokken bij de vrouwtjes zich te ontwikkelen. De vrouwtjes zijn als zodanig gemakkelijker te herkennen omdat de eierstokken veel groter zijn dan de testikels. Hun dikkere buik verraadt hun sekse. Mannelijke koi zijn aerodynamischer en meer torpedovormig.

Bij grotere koi kan je het simpelweg voelen ( vooral in de periode mei, juni, juli) door met je vingers over de kaken van de koi te wrijven. Bij een vrouwtjes koi is dit mooi glad, bij een mannetje voelt dit aan als fijn schuurpapier. Japanse kwekers kunnen ook aan de borstvinnen zien of het om een mannetje dan wel een vrouwtjes koi gaat.

Wanneer de mannetjes er aan toe zijn te paaien ontwikkelen ze paaiknobbeltjes op de kaken en de pectorale vinnen. Paaiknobbeltjes zijn kleine bultjes die gemakkelijk voor witte stip kunnen worden aanzien. Ze zitten in rechte lijnen op de pectorale vinnen en voelen ruw aan. Ze worden tijdens het paren gebruikt; het mannetje duwt met zijn hoofd tegen het vrouwtje aan om haar aan het paaien te krijgen.


www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help