Startpagina.

Waterkwaliteit
Wat is water?
pH-waarde.
KH-waarde.
GH-waarde.
Ammonium & ammoniak.
Nitriet.
Nitraat.
Zuurstofgehalte.
Fosfaten.
IJzer.
Watertemperatuur.
Chloor en chloramine.

Waterproblemen

Nieuwe vijvers.
Groen of troebel water.
Draad en slijmalgen.


 

Fosfaten.


Wat zijn fosfaten?

  Fosfaten zijn chemische verbindingen waar fosfor in zit. Ze spelen in de natuur een belangrijke rol. Dna is er deels uit opgebouwd. Het is ook een belangrijk onderdeel van de voeding van plant en dier. Tegenwoordig komen er meer fosfaten in het milieu terecht dan nodig. Dat is juist weer schadelijk voor met name planten.

Fosfaten worden in de landbouw gebruikt in kunstmest. Ook in wasmiddelen zat vroeger veel fosfaat. Via het riool kwam het in het grondwater en in sloten, meren en zeeŽn.

Fosfaten leiden tot overbemesting. Gevolg is dat planten die in een schrale (voedselarme) omgeving goed gedijen, worden verdrongen door planten de zijn aangepast aan een voedselrijker milieu.

Door de toename van het fosfaatgehalte van het water kan overmatige groei van algen optreden. Vissen hebben daar last van, omdat het water troebel (algen) wordt en te weinig zuurstof bevat.


Het ideale fosfaatgehalte in uw vijver schommelt tussen
de 0,03mg/liter en de 0,05mg/liter.


Een te hoog fosfaatgehalte kunt u oplossen door het aantal planten in uw vijver te verhogen. Denk in de eerste plaats aan waterlelies, drijf-en moerasplanten. Wanneer het Co2-gehalte in uw vijver voldoende hoog is, kunt u ook zuurstofplanten gebruiken.
Voor koivijvers waar geen planten in voorkomen dient u uiteraard water te verversen om dit probleem op te lossen.

pH-waarde;   KH-waarde;   GH-waarde;   Ammonium & ammoniak;

Nitriet;   Nitraat;   Zuurstofgehalte;   Fosfaten;   IJzer;   Watertemperatuurwww.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help