|
|
Koi in quarantaine.
Quarantaine en hospitalisatie.
Het importeren van koi is nooit zonder gevaar. Koi welke in een bepaald gebied zijn grootgebracht hebben het dikwijls zeer moeilijk wanneer zij verplaatst worden naar een milieu met andere watersamenstelling en andere temperaturen. Soms passen ze zich zonder problemen aan, maar meestal gaat dit toch met de nodige problemen gepaard. Ga je koi houden met andere plaatselijke vissoorten dan vergroot je het risico omdat zij dan in aanraking komen met nieuwe ziekten waar het oorspronkelijke visbestand immuniteit tegen heeft opgebouwd.
Tegenwoordig worden onze koi onderworpen aan nog zwaardere beproevingen. Vroeger werden enkel koi ingevoerd uit het Niigatagebergte. Nu worden koi ingevoerd uit heel Japan, China, Indonsië, Israël, Amerika, enz... Koi van verschillende origine worden gemengd en komen in contact met verschillende soorten bacteriën tegen dewelke ze geen immuniteit hebben opgebouwd. De koi zijn verzwakt van de lange reis, zitten onder de stress en kunnen geen weerwerk bieden tegen de ziekteverwekkers.
De rol van de koihandelaar.
Als koihandelaars zich houden aan een bepaalde 'streek' voor de aankoop van hun vissen dan is risico beperkt. Natuurlijk gebeuren de aankopen bij verschillende kwekers maar dit is niet zo erg omdat deze koi in het zelfde milieu (temperatuur, waterkwaliteit, bloedlijnen) zijn grootgebracht. De kruisingen zijn dikwijls al jaren geleden bij de kweker gebeurt waardoor het risico voor ons sterk is verkleint. Toch zal elke kweker zijn vissen ontsmetten voor deze worden verzonden. Alle vissen komen bij de handelaar aan in boxen volgens kweker. Er zitten nooit vissen van verschillende kwekers in dezelfde box. Natuurlijk worden bij de handelaars deze koi wel gemengd omdat het voor de handelaar onmogelijk is om een bak te voorzien voor elke soort, elke grootte en elke kweker apart.
|
|
Hoe alle risico vermijden?
Alle handelaren maken reklame over hun koireizen en nodigen hun klanten uit de nieuwe aankopen te komen te bekijken in hun zaak. Meestal zit tussen de koireis en de uiteindelijk verkoop aan de klant amper 4 weken. We zullen deze 4 weken eens bekijken uit het standpunt van de koi.
Week 1 : de koi worden afgevangen van de mudponds, genet, gecontrolleerd op ziekten eventueel behandeld en vervoerd naar de koihuizen. Daar worden ze gedurende dagen terug genet, geinspecteerd terug gezet terug genet en ga zo maar door.
Week 2 : de koi heeft deze week eindelijk het geluk dat deze verkocht wordt aan een handelaar en wordt misschien in een apparte bak gezet.
Week 3 : de koi wordt terug genet, ontsmet, wordt ingepakt voor verzending(met 5 tot 7 vissen in 20L water) in een kartonnen doos. De koi wordt opgeladen en vervoerd naar een groothandelaar waar alle koi samenkomen. De boxen worden overgeladen in een andere vrachtwagen en naar de luchthaven vervoerd. De boxen worden terug afgeladen gaan door de douane waar ze het etiket krijgen waarop staat (handel with care) en worden dan op de vliegtuig geladen. Een halve dag later landen onze dierbare koi in Amsterdam en worden soms afgeladen door mensen die niet kunnen lezen(tot grote ergenis van de aanwezige handelaars). Vervolgens gaat de reis richting koihandelaar.
Week 4 : de koi worden uitgepakt, gecontrolleerd op kwetsuren en eventueel terug ontsmet. De koi worden in de verkoopbakken geplaatst en de volgende dag begint de opendeurdag bij de handelaar. Terug 3 à 4 dagen met netten in de verkoopbak, een massa volk heel de dag rond de bak waarna de koi verkocht wordt en terug aan een reis begint richting klant. De koi komt geheel verzwakt door de gebeurtenissen van de voorbije 4 weken bij uw oude koi terrecht welke immuun zijn voor de altijd aanwezige bacteriën. De nieuwe koi wordt de dagen of weken daarop ziek en sterft.
Uiteraard hoeft het einde zo drastisch niet te zijn maar de moraal van het verhaal zal toch wel duidelijk zijn.
Quarantaine :
In het bovenstaande verhaal komen nu eenmaal zaken voor die als een noodzakelijk kwaad mogen worden beschouwd want anders zouden wij nooit van deze prachtige vissen kunnen genieten. Toch hoeft u als klant dat risico niet te lopen als u een paar punten in acht neemt.
Alles gaat perfect tot de klant beslist de koi mee naar huis te nemen. Een goede koihandelaar zal zeker toelaten(met garantie) dat de koi bij hem de quarantaineperiode doormaken en dat u de koi pas in april of mei komt ophalen. Maak daarvan gebruik want op dat moment heeft de koihandelaar het meeste tijd om de koi te observeren en te verzorgen. Zorg er ook voor dat bij een eventueel overlijden van uw gekochte koi u een andere vis mag kiezen voor dezelfde prijs. Bij een gerespecteerd koihandelaar zal dat geen probleem zijn; staat de handelaar dit niet toe, koop de koi dan niet ook als is deze nog zo mooi.
Gouden tip :
Breng uw koi naar huis op het moment dat u van plan bent uw vijver of quarantaine bak te behandelen tegen parasieten.
|
|
|