Terug naar homepage!
Bezoek de website van Dino in Breda.
Bezoek de website van De Hof-Leverancier.
Bezoek de website van Robert Knops.
Bezoek de website van Aqua-Hobby.
Bezoek de website van Koi- en vijvercentrum Spies.

Lente

De lente voorbereiden


Zomer

Kleurvoeding


Herfst

De herfst voorbereiden


Winter

De winter voorbereiden
Winteraanzuiging

 

 

Seizoensgebonden activiteiten in de herfst.


 Onderhoud in de herfst

Naarmate de temperatuur daalt hebben de vissen minder eetlust en hoeven dan ook minder gevoerd te worden. In deze periode van het jaar vraagt de vijver terug een beetje meer werk. Zeker in de periode van de bladval.

Om de veertien dagen de waterwaarden controleren is aangeraden. Corrigeer waar nodig. Het wekelijks reinigen van de filter mag langzaam afgebouwd worden naarmate men minder voederd. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat bladeren de kans niet krijgen naar de bodem te zakken. Regelmatig het skimmermandje ledigen is dan ook nodig. Plaats eventueel een afdeknet over de vijver. Vanaf een watertemperatuur van 8C mag je de UV-lamp afzetten of eventueel demonteren. Bij deze temperaturen ligt de algenbloei toch volledig stil.

In de herfst is het temperatuurverschil tussen dag en nacht dikwijls groot waardoor in kleine vijvers dikwijls een jojo-effect optreed in de watertemperatuur. Het monteren van vijververwarming is te overwegen om deze pieken uit te vlakken.

Een probleemloos voorjaar begint reeds in de herfst.
In de herfst en winterperiode krijgt de vijver het moeilijk. De biologische activiteit neemt af. Juist nu krijgen we de meeste verontreiniging in de vijver. Bladinval, inspoeling en heel veel vervuild regenwater zorgen voor een zware belasting van het vijverwater. Indien we nu niet ingrijpen krijgen we in het voorjaar gegarandeerd problemen. Door de opbouw van slib en afvalstoffen hebben allerlei algen een overvloed aan voedsel. Indien de watertemperatuur weer gaat stijgen krijgen we een algenexplosie. Door Winterstabel te gebruiken wordt een groot deel van de afvalstoffen meteen omgezet. In het voorjaar krijgen we nu veel minder last van algenbloei omdat er weinig of geen voedingsstoffen meer aanwezig zijn.

Perfect pond Winterstabel is speciaal ontwikkeld om bij temperaturen onder de 10 graden slib en afvalstoffen af te breken.

HOE GEBRUIKEN?
Voor winterstabel geldt dezelfde dosering als Perfect Stabel. Indien u reeds Perfect Stabel gebruikt, begint u meteen met de onderhoudsdosering Winterstabel. Gebruikt u nog geen Perfect Stabel, dan begint u de eerste vier weken met de aanvangsdosis winterstabel. Indien de watertemperatuur weer boven de 10 graden komt stopt u met het gebruik van Winterstabel en begint u weer met Perfect Stabel.

DOSEERVOORBEELDEN
Vijverinhoud 5000 liter: aanvangsdosis 20 gram per 1000 liter, is 100 gram per week gedurende 4 weken, daarna overschakelen op de onderhoudsdosis die u wekelijks in de vijver doet. Onderhoudsdosis 4 gram per 1000 liter is 20 gram per week elke week !!

Vijverinhoud 15000 liter: aanvangsdosis 10 gram per 1000 liter is 150 gram per week gedurende 4 weken, daarna overschakelen op de onderhoudsdosis die u wekelijks in de vijver doet. Onderhoudsdosis 2 gram per 1000 liter is 30 gram per week elke week!! U ziet dat u als onderhoud elke week maar een klein beetje Perfect stabel nodig heeft.


Veel vijverplezier!

www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help