Startpagina.

Algemeen
Geschiedenis
Anatomie van de koi
Vijvers
Filtersystemen
Waterkwaliteit
De aankoop
Het voederen
Kweken
Ziekten
Koisoorten
Tentoonstellen van koi

Informatie

Tategoi
Quarantaine
De microscoop
Bezoek enkele kwekers
Bonsai
Tuinbonsai
Japan
Koiboeken


Extra

Artikelen
Woordenboek
Test je koi kennis
Kies de foto v/d maand
Verenigingen
FAQ
Info over deze site
Adverteren op deze site
Links

 

 

Koi fotograferen.


Hoe koi fotograferen?

  Er zijn verschillende technieken en stijlen om koi optimaal te fotograferen. Enkele richtlijnen zullen u zeker op weg helpen om in de toekomst prachtige koifoto's te maken.


Licht :
Controle krijgen over de lichtinval is zeer belangrijk. Normaal zijn koi het best te bewonderen in daglicht, maar voor het fotograferen is dit geen noodzaak. De beste koifoto's worden namelijk genomen met een gecontrolleerd flitsgebruik.

Schittering, weerkaatsing :
Lichtweerkaatsing op het wateroppervlak verknoeit de meeste koifoto's. Polarisatiefilters op de lens helpen voor glinstering op het wateroppervlak maar zijn waardeloos voor het glinsteren van de zon bij het maken van vijverfoto's. Het beste is om het 'doelwit' in de schaduw te plaatsen door paraplu's of door de foto's binnen te nemen.

De kleur van het vat :
Een niet te onderschatten factor is de kleur van de ondergrond van het vat waarin de koi gefotografeerd worden. Hel blauw verstoort de kleurbalans van de koi, terwijl t lichtblauw de kleuren eerder flets doet overkomen.

Perfecte ondergrond Telichte bowl


De vorm van de tank :
Als je een rond bowl neemt zal de koi de neiging hebben om steeds rondjes te zwemmen langs de zijkant waardoor het moeilijk wordt om een foto te nemen. Rechthoekige tanks zijn beter, de koi zal sneller tot rust komen.

De hoogte van het water :
De hoogte van het water is zeer belangrijk. Te weinig water zorgt ervoor dat het oppervlak constant beweegt; te veel water werkt als een lens waardoor de koi wat bollig overkomt. De hoeveelheid water hangt af van de grootte van de koi, maar grosso modo kan men stellen dat de hoogte van de koi plus 5 7cm ideaal is.

De waterkwaliteit :
Ten eerste dien je er rekening mee te houden dat het hier gaat om levende wezens en dat de gezondheid van de koi boven alles gaat. Zorg ervoor dat de tank proper en 'ontsmet' is. Gebruik voor het vullen altijd water waar de koi uit komt. (vijver of quarantainebak) Terwijl de koi in de tank aanwezig is zal het deze vervuilen, en dan denken we niet aan uitwerpselen die je foto verknoeien maar aan ammoniak dat vrij komt bij het ademen. Zorg er daarom voor dat je zeer regelmatig je water 'volledig' ververst.

Locatie van de tank :
Zorg ervoor dat de verplaatsingsafstand voor de koi zo kort mogelijk is. Laat nooit een tank alleen, ook niet om even de telefoon op te nemen. Zorg dat je altijd iets bij de hand hebt om de tank goed af te dekken want koi hebben de neiging om er uit te springen.

Fotopositie :
De meeste mensen nemen koifoto's loodrecht boven de koi. In feite is dit niet de juiste positie; het is beter te fotograferen onder een hoek van 45 graden.

Het frame :
Met een digitale camera maakt het niet zoveel uit of je in landschap of portretformaat foto's neemt omdat deze achteraf digitaal uitgesneden kunnen worden. Idem dito voor de positie van de koi op de foto. Wat wel van belang is dat de koipositie juist is t.o.v. de achtergrond. Dus vermijd foto's waar de zijkant van de tank opstaat. Hou ook rekening met de pose die de koi aanneemt(mond, gesloten borstvinnen, gebogen,...).

Neem je tijd :
Geduld is een mooie gave zegt het spreekwoord. Dit is zeker van toepassing op het fotograferen van koi. Wacht geduldig af tot de koi de ideale positie aanneemt. Loop niet zenuwachtig rond de bowl want je jaagt jezelf en de koi alleen maar op.

Focus :
Je foto moet uiteraard scherp zijn, maar dit is bij grote koi bijna ondoenbaar. Stel je focus daarom in op de ogen, hierdoor zal de foto voor 3/4 scherp zijn en zal enkel naar de staart toe de scherpte wat afnemen zonder dat dit storend overkomt.

Maak veel foto's :
Een goede foto maken is niet makkelijk, maak daarom verschillende foto's van elke koi en kies er achteraf de beste uit. De beste koifotografen zijn deze die zelf koi hebben omdat de passie uiteindelijk zichtbaar zal worden in de foto's.

Fotograferen van vijvers :
Het maken van vijverfoto's vereist een heel andere aanpak. Hier komt het erop neer om zo creatief mogelijk voor de dag te komen. Dus ga eens op je buik liggen of op de garage staan om de ideale hoek voor je foto te vinden. Gebruik de seizoenen, de stand van de zon, duisternis, kortom experimenteer erop los.

Veel plezier.


www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help