Startpagina.

Algemeen
Geschiedenis
Anatomie van de koi
Vijvers
Filtersystemen
Waterkwaliteit
De aankoop
Het voederen
Kweken
Ziekten
Koisoorten
Tentoonstellen van koi

Informatie

Tategoi
Quarantaine
De microscoop
Bezoek enkele kwekers
Bonsai
Tuinbonsai
Japan
Koiboeken


Extra

Artikelen
Woordenboek
Test je koi kennis
Kies de foto v/d maand
Verenigingen
FAQ
Info over deze site
Adverteren op deze site
Links

 

 

Koi fotograferen.


Welk materiaal?

  Koifoto's spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de koihobby. Handelaars gebruiken ze om hun koi aan klanten te presenteren; maar koifoto's spelen ook een belangrijke rol in het verwerven van kennis over koi. We denken hierbij in de eerste plaats aan het opvolgen en vergelijken van foto's bij de evolutie van een koi.

Oktober 1996 - 33cm Oktober 1997 - 42cm Mei 1999 - 59cm

Ook het internet, boeken en tijdschriften laten ons toe om op een gemakkelijke wijze snel koi met elkaar te vergelijken. Het is de ideale manier om inzicht te krijgen in de verschillende soorten koi of om een basis te verwerven in het selecteren van prachtige Tategoi.

Buiten het fotograferen van koi, kunnen foto's van vijvers, tuinen en filtersystemen ons helpen bij praktische problemen of een gebrek aan inspiratie maar bovenal zijn foto's ook leuk om gewoon maar naar te kijken. Wij zullen ons in dit artikel focussen op het fotograferen van koi maar tussendoor zullen wij ook enkele aspecten van het vijver fotograferen vermelden.


Praktische werkwijze :
Bij het maken van de perfecte foto moet rekening gehouden worden met zeer veel factoren. Je moet kennis hebben over hoe koi bewegen, de technische fuctionaliteiten van je camera, licht inval,... en al deze factoren moeten allemaal te gelijk optimaal zijn om de perfecte foto te maken. U ziet het koi fotograferen vraagt veel tijd en geduld.

Om de perfecte foto te maken zijn er twee dingen zeer belangrijk, de camera en de juiste techniek.

De (digitale) camera :
Digitale fotocamera’s veroveren momenteel de markt. Bijna wekelijks komt er wel een nieuw model op de markt. Door de vele merken en modellen zie je de bomen door het digitale bos niet meer. Steeds meer koiliefhebbers schaffen een digitale camera aan. De voordelen zijn evident. Je neemt een foto, kijkt (op de PC) of het wat geworden is, drukt hem (zelf) af of plaatst de foto op een website. Niks geen gedoe meer met fotorolletjes en scanners. Er is ook een belangrijk nadeel: de prijs van de camera. In deze bijdrage wordt informatie gegeven over zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een digitale camera.

Maximale resolutie (pixels):
De resolutie van een digitaal beeld wordt uitgedrukt in het aantal pixels. Een foto genomen met een dergelijk toestel (resolutie 2048x1536) past slechts voor de helft op een PC-scherm (1024x768) en het fotobestand is ongecomprimeerd al snel 10 Mb groot. Vraag is of een dergelijke resolutie eigenlijk wel nodig is. Als je van plan bent om de foto af te (laten) drukken op A4 is het zeker nuttig; is het de bedoeling om foto’s op je PC te bekijken, te verzenden via email of te plaatsen op een website, dan is een dergelijke resolutie niet nodig. Zo zijn foto’s op het web vaak niet groter dan 35 Kb. In de praktijk zullen foto’s in XGA resolutie (1024x768 pixels: PC monitorresolutie) worden genomen,Vervolgens worden die dan ook nog verkleind en flink gecomprimeerd (kwaliteitsverlies). Het zal duidelijk zijn dat dergelijke foto’s ook te maken zijn met camera’s die een lagere resolutie hebben en die dus veel goedkoper zijn dan de huidige topmodellen.

Lenzen :
Je kunt nog zoveel megapixels hebben, als het lenzenstelsel van de camera van slechte kwaliteit is zal dat te zien zijn in het uiteindelijke resultaat. Tot voor kort werd door menig fabrikant aan de lens niet genoeg aandacht besteed. Dat probleem is nu onderkend en enkele fabrikanten adverteren nu juist met het geleverde objectief. Goede voorbeelden zijn Sony (S70 model) met een Carl Zeiss lens en Nikon die Nikor objectieven gebruikt.

Zoomfactor :
De meeste digitale camera’s hebben een zoomobjectief. Hiermee kun je een onderwerp dichterbij halen. Let goed op het verschil tussen 'optische zoom’ (door het lenzenstelsel) en ‘digitale zoom' (door interpolatie). Digitale zoom is weggesmeten geld omdat dit bij gebruik de kwaliteit van de foto verminderd omdat deze als het ware wordt uitgerokken. 28mm - 75mmm zoom zorgt ervoor dat je 95% van alle situaties van het koifotograferen de baas kan. Een zoomfactor van minimaal 3 laat je toe om van zeer dichtbij een koi te fotograferen zonder dat je je 'doelwit' angstig maakt.

Autofocus :
Autofocus is zeer handig als je het juist gebruikt. Zelfs het meest geperfectioneerde systeem zal problemen hebben met de bolle rug van een Kohaku. Het rode pigment op een gebogen oppervlak brengt de autofocus kompleet in de war. Om dit te vermijden focus je camera op de oogpupillen, een reflecterende schub of het begin van de rugvin.

ISO :
In traditionele camera’s gebruik je een film meteen bepaalde ISO-waarde (bv, 100. 200 of 400). De ISO-waarde is een maat voor de lichtgevoeligheid van de film. In de winter is vaak een gevoelige film nodig omdat er minder licht beschikbaar is. In digitale camera’s wordt de ISO-waarde nagebootst. Sommige digitale camera’s hebben een vaste ISO-gevoeligheid, bij andere camera’s is de ISO-waarde instelbaar. Maak je zowel in de winter als in de zomer foto’s dan is het aan te raden om een camera te kiezen waarbij de ISO-waarde is in te stellen. Dit voorkomt onder- of overbelichttte foto’s.

Opslagmedium :
Sommige Sony camera's gebruiken een 1.44 Mb diskette als opslagmedium. Handig als je alleen kleine foto’s maakt. Bovendien zijn diskettes goedkoop. De meeste fabrikanten werken echter met ‘CompactFlash’ geheugenkaarten. Ze zijn leverbaar vanaf 4 Mb (vervolgens 8, 16, 32, 64 Mb enz...). Uitlezen van de camera (geheugen) doe je via een kabeltje verbonden met je PC of via een ‘kaartlezer'. Standaard wordt meestal een 16 Mb kaart bij de camera geleverd (pas op: bij een aantal camera's 8 Mb). Een extra/grotere kaart kost al snel enkele tientallen euro's.

Bediening :
Op de meeste moderne digitale cameras kun je diafragma, sluitertijd, flitsmodus en belichtingsmodus handmatig instellen. Vooral de sluitertijd is voor koiliefhebbers van belang. De sluiter is een schermpje tussen de lens en de CCD-sensor dat open gaat om licht door te laten. Sluitertijd wordt uitgedrukt in fracties van een seconde, bijvoorbeeld 1/25 voor een sluitertijd van één vijfentwintigste seconde. Voor actieopnames hebt u sluitertijden van 1/500 of sneller nodig; voor nachtopnames van de sterrenhemel zijn sluitertijden van meerdere seconden nodig.

Batterij :
Digitale fotocamera’s vreten energie. Vaak zijn batterijen na 1 tot 2 uur uitgeput. vooral bij veelvuldig gebruik van LCD-schermen zoom en flits. Batterijen zijn dan ook een aanzienlijke kostenpost. Ga na of standaard een oplaadbare batterij/oplader bij de camera wordt geleverd. Indien dit niet zo is probeer het dan te bedingen bij de koop, je kan eigenlijk niet zonder.

Tenslotte :
Bedenk vooraf goed wat je wilt gaan doen met een digitale camera. Stem daar je aankoop op af. Laat je dus niet gek maken door het aantal megapixels alleen.


[Koi fotograferen.]

www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help