Startpagina.

Koisoorten
Alle klassen

Kohaku
Sanke
Showa
Bekko
Utsurimono
Asagi
Shusui
Koromo
Kawarimono
Hikarimono
Hikari-Utsurimono
Hikarimoyo-mono
Tancho
Kinginrin
 

Kohaku.


De koning onder de koi.

  De Kohaku is een koi welke meestal als eerste onze vijver komt bevolken. Kohaku zijn witte koi met rode vlekken. De randen van de tekening moeten duidelijk afgetekent zijn en de intensiteit van het Shiro (wit) en Hi (rood) moet overal gelijk zijn. Zeer belangrijk is de verhouding tussen de witte en rode-vlekken. In het algemeen neemt men als regel dat het Hi 50 tot 70% van de totale oppervlakte van de koi moet bedekken. Wat betreft de tekening is men bij een show minder streng, daar er wel een duizendtal verschillende tekeningen bestaan. De traditionele tekening is U-vormig en loopt tot aan de ogen. De tekening moet alleszins stoppen voor de staartvin die net als de andere vinnen wit moet zijn.


De tekening.

 De schoonheid bij een kohaku wordt onder andere ook bepaald door de evenwichtige verdeling van de kleur over het ganse lichaam. De verschillende verdelingen heeft men benoemd. Er zijn twee grote groepen; deze met een doorlopende tekening en deze met een onderbroken tekening.

Doorlopende tekening.

 Deze lopen van de kop tot de staart en worden aangeduid als 'moyo'.

                  
Inazuma Kohaku.                    Doitsu Ippon Hi Kohaku.
Inazuma betekent bliksemschicht.

Onderbroken tekening.

 Onderbroken tekeningen of 'dangara' of 'danmoyo' worden in Japan hoger gewaardeerd dan doorlopende tekeningen. De koi wordt beschreven volgens het aantal rode vlekken op zijn lichaam.

                                
  Nidan Kohaku.                    Sandan Kohaku.                  Yondan Kohaku.
  Nidan betekent twee.       Sandan betekent drie.      Yondan betekent vier.                                     Terug naar alle soorten.                    SANKE 


www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help