Startpagina.

Koisoorten
Alle klassen

Kohaku
Sanke
Showa
Bekko
Utsurimono
Asagi
Shusui
Koromo
Kawarimono
Hikarimono
Hikari-Utsurimono
Hikarimoyo-mono
Tancho
Kinginrin
 

Utsurimono.


Utsurimono of Bekko ?

 Koi uit de Utsurimono-groep worden dikwijls verward met deze uit de Bekko-categorie. Het grootste verschil tussen beide groepen is dat Utsuri zwart zijn met witte, gele of rode vlekken, terwijl Bekko witte, gele of rode koi zijn met zwarte vlekken. Een tweede verschil is dat Utsuri een sumi-vlek hebben die over de kop doorloopt tot de neus terwijl dit bij Bekko niet het geval is.

De tekening.

 Bij een Utsuri lijkt de sumi-tekening veel op deze van de Showa; maar dan zonder rood. De sumi-tekening op de kop van de Utsuri kan een V-vorm zijn of een bliksemschicht. Bij Showa is de V-vorm meer gevraagd; bij Utsuri de bliksemschicht. Bij een Utsuri moeten de sumi-vlekken tot onder de zijlijn doorlopen en bij een Bekko niet. Het sumi moet ook mooi verdeeld over het lichaam aanwezig zijn. De borstvinnen moeten sumi-vlekken hebben bij de aanzet.


                     
     Shiro Utsuri                        Hi Utsuri                         Ki Utsuri     

Shiro Utsuri : is een zwarte koi met witte vlekken. Het wit mag geen gele schijn hebben en er mogen geen zwarte puntjes in voorkomen. Hoe helderder het wit hoe mooier het zwart tot zijn recht komt en hoe mooier de vis natuurlijk. De vis op de foto is werkelijk een prachtexemplaar.

Hi Utsuri : is een zwarte koi met rode vlekken. Het hi moet overal op het lichaam de zelfde intensiteit hebben. Koi als deze zijn zelden van perfecte kwaliteit maar het hier getoonde exemplaar benaderd deze toch zeer sterk. Men noemt ze soms ook wel hi-showa.

Ki Utsuri : dit is een zwarte koi met gele vlekken. Ki Utsuri zijn zeer zelden van goede kwaliteit doordat zwarte spikkeltjes in het geel dikwijls voorkomen.  BEKKO                    Terug naar alle soorten.                    ASAGI 


www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help