Startpagina.

Koisoorten
Alle klassen

Kohaku
Sanke
Showa
Bekko
Utsurimono
Asagi
Shusui
Koromo
Kawarimono
Hikarimono
Hikari-Utsurimono
Hikarimoyo-mono
Tancho
Kinginrin
 

Showa Sanshoku.


De laatste van de grote drie.

 Net als Sanke en Kohaku is deze varieteit zeer populair. De Showa werd voor het eerst gekweekt eind jaren twintig door de kruising van een Kohaku en een Ki Utsuri (zwarte koi met gele vlekken). Om de kleur te verbeteren werd deze meermaals gekruist met een Kohaku. Net als Sanke hebben Showa drie kleuren maar bij Sanke is de hoofdkleur wit (met rood en zwart) en bij Showa zwart (met rood en wit). Net als bij Kohaku en Sanke zijn ook bij Showa de intensiteit en verdeling van de kleuren van groot belang. Ook de aflijning is van groot belang maar dat wist u waarschijnlijk al.

De tekening.

 Showa hebben niet alleen meer sumi (zwart) dan Sanke maar bij een Showa mag het zwart over de kop komen en bij een Sanke niet. Verder zijn de sumivlekken bij een Sanke meer rond van vorm en bij een Showa groter en grilliger. Er zijn twee koptekeningen : menware (het sumi verdeeld het hi in twee delen) en de V-vorm (het sumi vormt een V-vorm achter de kop met nog een sumi vlek op de neus). Bij Showa is ook het evenwicht tussen de kleuren van groot belang.


             
Menware Showa    Showa met V-vorm     Kindai Showa      Boke Showa

Kindai Showa : dit is een Showa met meer dan 30% wit.

Boke Showa : het sumi is vlekkerig en eerder grijs

Showa komen ook in andere klassen voor.

De Koromo Showa wordt gekweekt uit een Ai-goromo en een Showa. Over het hi ligt een netpatroon; het kenmerk van Koromo; en bezit de Koromo Showa sumi vlekken zoals bij een traditionele Showa. Koromo Showa worden ook wel eens Ai-Showa genoemd.

De Kage Showa heeft over het wit de 'kage' tekening ('Kage' betekent schaduw), er moet ook voldoende vol sumi aanwezig zijn om het geheel mooi te doen uitkomen. De koi op onderstaande foto

De Kanoko Showa is een gespikkelde Showa waarvan de tekening nog niet geheel tot ontwikkeling is gekomen. De helderheid is wel veelbelovend voor de toekomst.

De Kin en Gin Showa is een kruising van een Ogon en een Showa. De Kin Showa hebben een gouden glans en de Gin Showa een zilveren.

De Tancho Showa mag maar één hi-vlek hebben. Deze moet mooi rond zijn en op de kop zitten. De rest van het lichaam is zwart-wit (Shiro Utsuri).

        
 Kage Showa           Kanoko Showa        Kin Showa              Tancho Showa  SANKE                    Terug naar alle soorten.                    BEKKO 


www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help