Startpagina.

Koisoorten
Alle klassen

Kohaku
Sanke
Showa
Bekko
Utsurimono
Asagi
Shusui
Koromo
Kawarimono
Hikarimono
Hikari-Utsurimono
Hikarimoyo-mono
Tancho
Kinginrin
 

Taisho Sanke.


Een echte prijzenkaper op koishow's.

 Samen met de Kohaku en Showa behaalt de Sanke de meeste prijzen op een koishow. Sanke of Sanshoku betekent driekleur; deze driekleuren zijn rood (hi) en zwart (sumi) op een witte ondergrond. De randen van de tekening moeten zoals bij de Kohaku helder zijn en de intensiteit van het Shiro (wit) en Hi (rood) moet overal gelijk zijn. Het rood moet van dezelfde kwaliteit zijn zoals bij een Kohaku. Een zeer goede Sanke is eigenlijk een zeer goede Kohaku met daar een zeer evenwichtig en afgelijnt sumi overheen. Het sumi kan in de loop van het leven van de koi verdwijnen en terug verschijnen onder invloed van de waterkwaliteit. Algemeen wordt aangenomen dat er geen sumi op de kop van de koi mag aanwezig zijn.


De tekening.

 Een Sanke wordt speciaal gewaardeerd als op de vinnen (vooral de staart- en borstvinnen) een beetje gestreept sumi aanwezig is. We gaan eens een aantal kenmerken wat van korter bij bekijken.


                  
  Aka Sanke.                                  Maruten Sanke.

Aka Sanke: Het hi strekt zich uit van de neus tot de staart en het sumi moet gelijkmatig verdeeld zijn over gans het lichaam.

Maruten Sanke : Dit is een Sanke die een aparte hi-vlek op de kop heeft.


Sanke komen ook in andere klassen voor.

De Koromo Sanke wordt gekweekt uit een Ai-goromo en een Taisho Sanke. Over het hi ligt een netpatroon; het kenmerk van Koromo; en bezit de Koromo Sanke sumi vlekken zoals bij een traditionele Sanke.

De Kanoko Sanke heeft hi-vlekken die gespikkeld zijn. De hi-vlek op de kop is meestal vol. Kanoko betekent reebruin. Een term die betrekking heeft op de gevlekte hi-tekening. Kanoko Sanke van goede kwaliteit zijn moeilijk te vinden.

De Sanke Shusui is een doitsu-Sanke met onder de tekening het blauwzwart van de Shusui.

De Tancho Sanke mag maar één hi-vlek hebben. Deze moet mooi rond zijn en op de kop zitten. De rest van het lichaam is zwart-wit.

                                
 Koromo Sanke.                      Kanoko Sanke.                     Tancho Sanke.  KOHAKU                    Terug naar alle soorten.                  SHOWA 


www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help