Startpagina.
Algemeen
Filtersystemen
Voorfilter
Meerkamerfilter
UV-lamp
Beadfilter
Zandfilter
Skimmer
Showerfilter

Filtermedia
Aquamatten
Bacteria House
Borstels
Honingraat
Japanse matten
Losse filtermedia
Nylon matten
Ozonfilter
Poreus gesteente
PPC filtermatten
Zeoliet en actieve kool


Beadfilter.
Inleiding.
Beadfilters zijn gesloten (druk)vaten gevuld met miljoenen plastic korreltjes (beads). Omdat deze korreltjes drijven zorgen ze voor de mechanische filtratie en vanwege hun grote aanhechtingsoppervlak ook als biologische filtratie.

Mechanische filtratie: de korrels drijven in een gesloten vat zitten daardoor heel erg dicht op elkaar. Het water wordt er door de druk van de pomp doorheen geleid waardoor de vuildeeltjes in deze korrels blijven hangen. Naarmate het filter langere tijd wordt gebruikt, wordt ook de biofilm (een plakkerige laag) om de korrels dikker waardoor er steeds fijner vuil kan worden opgevangen.

Biologische filtratie: de plastic korrels hebben een aanhechtingsoppervlakte van zo’n 1600m2 per m3 (6 x zo veel als bijvoorbeeld een blauwe Japanse mat). De biofilmlaag om de korrels biedt dus gigantisch veel oppervlakte voor de bacteriën voor het afbreken van ammonium en nitriet.


De werking :
Het water komt onder druk van de pomp naar binnen (A). Dit water begint door het unieke ontwerp van de inlaat rond te draaien waardoor de zwaardere vaste bestanddeeltjes worden afgescheiden en naar het midden van het filter worden gedwongen zoals in een vortex. De vaste bestanddeeltjes verzamelen zich in het midden van het filter en wachten tot ze worden afgevoerd onder druk van de pomp. Het enige wat u moet doen is om de paar weken de vuilafvoerkraan (B) even open te zetten terwijl de pomp draait met het filter in de normale "FILTER" stand en de zwaardere vuildeeltjes worden in een paar seconden verwijderd.



De grote winst van dit systeem zit hem in het filtermedium: de beads. Deze kleine kraaltjes met een diameter van een paar millimeter staan garant voor een gigantisch hoog aanhechtingsoppervlak van zo'n 1600 m2 per m3! Deze kraaltjes drijven bovenin het filter en worden door een speciale buis met sleufjes (C) tegengehouden zodat ze niet uit het filter kunnen. Het vijverwater komt onder binnen en moet dus langs de kraaltjes omhoog om weer uit het filter te kunnen. Op deze manier wordt het grote aanhechtingsoppervlak volledig benut door de nitrificerende bacteriën die zich op de kraaltjes nestelen en wordt het water optimaal gereinigd. De kleine zwevende vuildeeltjes worden op deze manier ook opgevangen door de zevende werking van de drijvende beads. Het water gaat uiteindelijk door de buis met sleufjes naar buiten en komt zo via de 6-wegklep weer in de vijver terug.

De UltraBead® serie is voorzien van een unieke toepassing: de UltraTrust Blower (D). Deze blower (voorzien van een speciale terugslagklep die voorkomt dat er water naar de blower stroomt) blaast een gigantische hoeveelheid lucht in het filter en omdat lucht opstijgt in water worden de beads flink gespoeld. Hierbij wordt het vuil van de beads verwijderd en afgevoerd. De biofilmlaag voor de nitrificerende bacteriën blijft echter wel behouden. Als deze laag te dik wordt zal deze worden losgespoeld en later weer plaats maken voor een nieuwe filmlaag. Na het spoelen met lucht gaan we het losgemaakte vuil afvoeren met water via de BACKWASH functie. Het water komt dan boven binnen (C) en verlaat het filter via de eigenlijke inlaat (A) naar de afvoer. Na de backwash procedure wordt er nog een keer gespoeld in de "RINSE" stand met water van A naar C. Op deze manier wordt ook het vuil dat nog bovenin drijft verwijderd en komt zo niet in de vijver terecht wanneer men weer gaat filteren.


De functies van de 6-wegklep:
FILTER" : het water komt het Beadfilter binnen (A) en gaat van onder naar boven door de beads en verlaat het filter via de buis met sleufjes (C) om weer naar de vijver terug te gaan.

"RECIRCULATE" : het filter wordt overgeslagen en het water van de vijver gaat van de pomp via de 6-wegklep weer terug naar de vijver voor het geval u het water met bepaalde producten wil behandelen die niet in het filter mogen komen.

"WASTE" : het water gaat niet door het filter maar direct naar de afvoer. U kunt de "WASTE" stand gebruiken om het water uit de vijver weg te pompen zonder het afval door het filter te laten gaan.

"RINSE": spoelen van het filter. Hierbij wordt er de eerste keer bij het spoelen gebruik gemaakt van de UltraTrust Blower om de beads te spoelen. Na de Backwash handeling wordt er nog een keer in de RINSE stand met water gespoeld om het vuil dat bovenin het filter zit weg te spoelen.

"BACKWASH": terugspoelen. In deze stand laat men de pomp lopen totdat het water in het zichtglas helder wordt (normaal gesproken 1 tot 2 minuten). Het is onmogelijk om elk klein vuildeeltje uit een filter te krijgen en op deze manier worden deze kleine vuildeeltjes afgevoerd i.p.v. weer terug te keren naar de vijver. Het water komt boven binnen (C) en verlaat het filter via de eigenlijke inlaat (A) naar de afvoer.



De spoelprocedure :
1. Zet de pomp uit.
2. Zet de 6-wegklep op RINSE (spoelen). Druk de hendel van de 6-weg klep krachtig naar beneden en draai hem in de betreffende richting. Laat de hendel los en controleer of deze in de juiste positie staat. In de RINSE stand zal er wat lucht ontsnappen naar de afvoer en wat water tijdens het gebruik van de luchtblower.
3. Zet de blower ongeveer 1 tot 2 minuten aan. Tijdens het gebruik van de blower worden alle beads flink door elkaar gespoeld waardoor de opgevangen vuildeeltjes en de overtollige biofilmlaag worden los gespoeld voor het naspoelen (backwash). De lucht en fijne vuildeeltjes worden via de 6-wegklep naar het riool afgevoerd.
4. Zet de 6-wegklep op BACKWASH (naspoelen) en zet de pomp aan. Het water wordt nu in omgekeerde richting door het filter gestuurd en voert het los gespoelde vuil af via de 6-wegklep naar het riool. Door een kijkglas te monteren aan de WASTE kant kunt u het spoelproces gemakkelijk volgen. Wanneer het water in het kijkglas helder wordt weet u dat het spoelproces is voltooid (1 tot 2 minuten).
5. Stop de pomp, zet de 6-wegklep op RINSE en start de pomp. Nu wordt het laatste vuil dat achtergebleven is in het filter via de normale weg afgevoerd naar het riool. Ook hier kan men deze spoelprocedure volgen in het kijkglas (1 tot 2 minuten).
6. Stop de pomp, zet de 6-wegklep op FILTER (FILTRATION) en zet de pomp weer aan. Voer deze spoelprocedure in de zomer 1 tot 2 keer per week uit en buiten het seizoen eens in de 1 tot 2 weken.

De afvoerkraan in de voet van het filter kunt u 1 of 2 keer per maand een paar seconden openzetten om het vuil van de bodem weg te spoelen. Dit mag alleen in FILTER stand terwijl de pomp loopt en is dus geen vast onderdeel in de gewone spoelprocedure.



De plaatsing :
Een beadfilter wordt het best vooraf gegaan door een voorfilter. Als voorfilter zijn er meerdere opties mogelijk: een vortex in combinatie met een SureFlo levert zeer goede resultaten op. Ook een Turbo Vortex of UltraSieve behoort tot de mogelijkheden om het grove vuil op te vangen. Wij raden het absoluut niet aan om een beadfilter te gebruiken zonder voorfilter omdat dan de kans op verstopping te groot is.


De beschikbare modellen en technische gegevens.



www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home     Adverteren     Info     Gebruiksvoorwaarden     Advisor     Help

Copyright © dekoi & devijver.info.   Designed by Advisor Internet Solutions