Startpagina.
Algemeen
Filtersystemen
Voorfilter
Meerkamerfilter
UV-lamp
Beadfilter
Zandfilter
Skimmer
Showerfilter

Filtermedia
Aquamatten
Bacteria House
Borstels
Honingraat
Japanse matten
Losse filtermedia
Nylon matten
Ozonfilter
Poreus gesteente
PPC filtermatten
Zeoliet en actieve kool


Filtermedia.
Japanse matten.
Japanse matten worden gebruikt in de tweede fase van de filter. De eerste fase bestond uit een mechanische filtratie of het verwijderen van grof vuil. De tweede fase is een biologische filtratie en gaan we het water zuiveren van het kleinere organische vuil.

De werking :
Japanse matten behoren tot de biologische filtermaterialen en hebben niet enkel tot doel een laatste stap te zijn in het zuiveren van water door het tegenhouden van de nog kleinere vuildeeltjes maar zullen ook als huisvesting dienen voor de miljarden nuttige bacteriŽn, nodig voor het omzetten van schadelijke afvalstoffen (nitriet, nitraat) naar stoffen die niet of minder schadelijk zijn.

De plaatsing :
Zoals we reeds aangaven worden Japanse matten geplaatst in het tweede of derde filtergedeelte (zie meerkamerfilter) om het water tezuiveren van klein organisch vuil.

Japanse matten worden nooit in hun geheel gebruikt. Meestal maakt men een honingraatstructuur (Figuur 1). Doordat ze de neiging hebben om snel dicht te slibben waardoor er geen of onvoldoende water door kan dient men deze matten in honingraatstructuur te plaatsen. Uiteraard mogen de Japanse matten niet tot op de bodem van de filterkamer komen.


Het onderhoud :
Zoals reeds vermeld hebben Japanse matten snel de neiging tot dichtslibben waardoor zij zeer goed moeten onderhouden worden. Biologische filtermaterialen waartoe de Japanse matten behoren zijn delicaat in het onderhoud en er moet dan ook voorzichtig worden omgesprongen met het schoonmaken ervan.

Bij een goed gebouwde filter zullen voorfilter en mechanische filtering het biologische filterdeel ontlasten van zoveel mogelijk organisch vuil zodat de bacteriekolonie in een zuurstofrijke omgeving het nuttige afbraakwerk van afvalstoffen kan volbrengen.

Als algemene regel geldt dat men biologische filtermaterialen minder vaak schoon maakt zodat de bacteriekolonie op peil blijft. Wanneer blijkt dat met de loop der tijd toch teveel organisch vuil de biologische filtermaterialen belasten zal men voorzichtig en 1 filterkamer per keer dit biologische deel voorzichtig reinigen door het spoelen met vijverwater.
Het materiaal:
Japanse matten zijn zeer vormvast en daardoor praktisch onverslijtbaar. De unieke open structuur voorkomt dichtslibben (bij een zeer goede voorfiltering) en onderhoud is bijna niet nodig (bij een zeer goede voorfiltering)!
www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home     Adverteren     Info     Gebruiksvoorwaarden     Advisor     Help

Copyright © dekoi & devijver.info.   Designed by Advisor Internet Solutions