Startpagina.
Algemeen
Filtersystemen
Voorfilter
Meerkamerfilter
UV-lamp
Beadfilter
Zandfilter
Skimmer
Showerfilter

Filtermedia
Aquamatten
Bacteria House
Borstels
Honingraat
Japanse matten
Losse filtermedia
Nylon matten
Ozonfilter
Poreus gesteente
PPC filtermatten
Zeoliet en actieve kool


Showerfilters.
Inleiding.
De showerfilter is gebasseerd op het systeem van de vroeger veel gebruikte trickle-filter. Men gaat water vanop een hoogte in een filterbak laten vallen en vandaar weer naar de volgende bak enz... Het grote verschil met de trickle-filter van vroeger is dat dit systeem een open systeem is.

De werking :
Een showerfilter bestaat uit drie of vier op elkaar geplaatste bakken. De bakken zijn 2m op 60cm en 27cm hoog. De bodem van de bakken zit vol met gaten waar het water kan doorstromen. Het water komt van een bodemdrain en wordt naar een buis die boven de bovenste bak hangt gepompt. In die buis zijn over heel de lengte van de bak gaatjes zodat het water in de bak gesproeid wordt. De bak is volledig gevuld met Bacteria House (zie filtermedia). Het water stroomt door de filtermedia en via de gaatjes in de bak wordt het water in de volgende bak gesproeid enz... waardoor uiteindelijk het water terug in de vijver komt.

Een zeer doeltreffend systeem :
Doordat het water als het ware 3 of 4 keer als een waterval op de filtermedia valt komt er niet alleen zeer veel zuurstof in het water maar kan het water ook meer zuurstof opnemen omdat de druppels zeg maar kleiner worden. Er ontstaat zelfs nevel wat nog een ander bijkomend voordeel heeft waarop we verder in dit artikel nog terugkomen.

Zoals je op de foto ziet kan het systeem ook toegepast worden op een plantenfilter. De planten dienen hier niet om de vijver te filteren maar om de fosfaten uit het water te halen.Onderhoud :
Showerfilters zijn onderhoudsvrij. Geen voorfilters of zeven of kranen die moeten opengetrokken worden. Doordat de showerfilter een enorm aantal bacteriŽn huisvest wordt al het organisch vuil grondig geneutraliseerd en verwerkt. Grotere stukken feces welke in de bovenste bak terrecht komen worden door het continu sproeien van het water opgedeeld in kleinere partikels en nog kleiner enz... waardoor ze uiteindelijk door de aanwezige bacteriŽn helemaal worden weggewerkt alvorens het water terug in de vijver komt.

Besluit :
Een showerfilter is duidelijk niet gemaakt voor partikulier gebruikt omwille van zijn vormgeving en het enorme lawaai dat het vallende water veroorzaakt. Tevens dient de filter in de vijver te staan wat het nog moeilijker maakt om de filter aan het zicht te onttrekken.

Ik wil nog even terugkomen op het vernevellen van het water. De showerfilter wordt vooral gebruikt in kwekerijen welke meestal in een kast(serre) zijn gelegen. In de zomer kan daarom de temperatuur flink oplopen maar door het vernevelde water van de showerfilter helpt deze tevens bij het regelen van het klimaat in een kast(serre).


www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home     Adverteren     Info     Gebruiksvoorwaarden     Advisor     Help

Copyright © dekoi & devijver.info.   Designed by Advisor Internet Solutions