Inleiding.
Een groot deel van de vervuiling die in een vijver terechtkomt komt van buitenaf. Volgens sommige onderzoeken gaat het in de meeste gevallen zelfs om 60% van de vervuiling. Bladeren, zaadjes, zand, dode insecten, pluimen en ander materiaal waaien in de vijver en gaan eerst drijven. Daarna zinkt het materiaal en zorgt voor ongewenste vorming van ammoniak, nitriet en nitraat in de vijver. Zoals geweten is dit de belangrijkste oorzaak van vijverproblemen. In de winter kan het zelfs helemaal fout gaan wanneer het rottende materiaal giftig methaangas vormt dat onder de ijslaag vast komt te zitten en vaak massale vissterfte tot gevolg heeft.
Om problemen met drijfvuil te voorkomen is het aangeraden zo snel mogelijk zoveel mogelijk van het drijvend vuil te verwijderen. Met een schepnetje het wateroppervlak verschillende malen per dag afromen is een mogelijkheid maar niet echt praktisch. Het installeren van een continu werkende skimmer is veel efficiënter.
|
De werking :
Het onderste deel van de filter is gevuld met grove kiezel. Hierop komt een laag kwartszand, welke een hoekige vorm heeft. Het water komt bovenop het zandbed van de filter, sijpelt door het zand en de zandlaag houdt alle onzuiverheden tegen. De dikte van de zandlaag in de zandfilter hangt af van het model maar 80cm en meer is geen uitzondering. Onderaan is een filterdop voorzien van fijne spleetjes, die zo klein zijn dat er geen zand met het water kan worden meegespoeld. De zandlaag dient regelmatig gespoeld te worden want anders ontstaat een dikke koek en verstopt het hele systeem.
In de zomer dienen zandfilters het best elke dag gespoeld te worden. Het is ook aan te raden om minstens om de 2 jaar, al naargelang de vervuiling, het zand te vervangen. Koop zeker geen zand met een ronde korrelstructuur, dit werkt het dichtslippen van de filter in de hand.
Soorten skimmers :
De (muur)skimmer is te verkrijgen voor zowel folie- als polyestervijvers. Je kunt een muurskimmer kopen met kleine of grote mond, al naargelang de grootte van het wateroppervlak. De kracht van de skimmer zit hem in de pomp die je erop aansluit. Deze pomp staat altijd buiten de vijver, dus in droge opstelling. Hoe meer debiet de pomp geeft, hoe beter de skimmer zal werken. Tot op een bepaald niveau natuurlijk. Als de pomp echt te sterk is, zullen er waterwervelingen voor de skimmerinlaat ontstaan waardoor deze minder goed werkt.
Om een goede werking te garanderen moet de skimmer uiteraard 24u op 24u aanstaan. Een pomp met een te hoog vermogen zal de elektriciteitsrekening snel doen oplopen. Heel goede pompen voor gebruik bij een skimmer, zijn de Oase Nautilus 4000 en 6000 pompen. Deze verbruiken niet teveel en zijn voldoende voor vijvers tot 25 m². Kleinere vijvers kunnen het stellen met een nog kleinere pomp.
|
Muurskimmers
Nautilus 4000 / 6000
|
De plaatsing :
De plaatsing van de skimmer is zeer belangrijk. Wanneer het water van de filter en de skimmer naar de vijver gestuurd wordt onder het waterniveau moeten we ervoor zorgen dat de stroming in de richting draait van de skimmermond. Belangrijk bij het plaatsen van een skimmer is de wind. In België en Nederland komt de wind hoofdzakelijk uit het westen en noordwesten. We plaatsen de skimmer zo dat de wind al zoveel mogelijk vuil op het water naar de skimmer toe blaast. Het is een beetje zoeken naar de juiste plaats voor de skimmer. Zeker bij filterinstallaties die het water terug in de vijver brengen boven het wateroppervlak via een waterval of iets dergelijks, moet zeker goed nagedacht worden over de plaatsing van de skimmer.
Hoe gaan we de skimmer plaatsen? Plaats de skimmer zodanig dat de mondopening van de skimmer voor minimum 50% tot maximum 65% onder het waterniveau zit. Dit is heel belangrijk want als de skimmer niet voldoende water heeft, dan komt de skimmerpomp zonder water te zitten.
Camouflage :
Een muurskimmer bouwen we altijd in de vijverrand in. De skimmer kunnen we dan wegsteken tussen rotsen. Let er wel op dat het vuil nog voldoende in de skimmer terechtkan. Ook heel ideaal om een skimmer te verbergen, is onder een houten terras dat wat over het water uitsteekt. De skimmer kunnen we in dit geval onder de terrasplanken verstoppen.
Voorzie ook een rooster voor je skimmer want koi worden aangetrokken door de muggenlarven die zich meestal ophouden rond de skimmeropening. Zo vond ik ooit een 200-tal schubben van mijn Kujaku van 60cm in mijn skimmermandje. Waarschijnlijk heeft hij een doodstrijd moeten leveren om uit de skimmeropening te geraken. Gelukkig is met de koi is alles in orde gekomen, Grand Champion zal hij wel niet meer worden.
Onderhoud :
Een skimmer onderhoud je door gewoonweg regelmatig (bv. wekelijks) het mandje te ledigen waarin zich het vuil verzamelt. Het gebeurt regelmatig dat vuil toch door de mazen van het mandje gaat, dit komt dan in de pomp terecht en zorgt ervoor dat minder water verpompt kan worden. Het debiet en de werking van de skimmer verminderen en de skimmerpomp loopt kans op schade.
Leg de skimmerpomp stil. Sluit de afsluitklep tussen skimmermand en skimmerpomp af en neem de pomp weg. U zult merken dat het ronddraaiende deel van de pomp bevuild is. Maak alles vrij en installeer de skimmerpomp opnieuw. Open de afsluitklep tussen skimmermand en skimmerpomp. Zet de skimmerpomp weer aan.
Om problemen met de skimmerpomp te vermijden kan je het water eerst door een UltraSieve laten gaan en dan naar de pomp. We raden dan wel een Nautilus 8000 aan omdat deze pomp toch iets krachtiger is.
Een voorbeeld van een skimmerlijn :
Skimmer naar de Ultrasieve met een Nautilus 8000 van Oase en terug naar de vijver.
De skimmer wordt zelden of nooit geintegreerd in de biologische filterlijn. Voor een skimmer voorzien we altijd een aparte filterlijn. We mogen dus niet de circulatiepomp van de biologische filterlijn inzetten voor de werking van de skimmer. Dit verzwakt ons systeem enorm. Ook mogen we geen twee skimmers op één pomp aansluiten, tenzij we een zeer sterke pomp hebben.
Op de skimmerlijn kan buiten een UV-lamp niets worden aangesloten. Een druppelfilter zouden we met de skimmer kunnen bevoorraden, maar als we de skimmer moeten stilleggen omwille van vriesweer, dan zijn de bacteriën in onze druppelfilter ten dode opgeschreven. De skimmer en de UV-lamp hebben we in de winter niet nodig, die zouden we dus beiden kunnen afzetten.
|