Startpagina.
Algemeen
Filtersystemen
Voorfilter
Meerkamerfilter
UV-lamp
Beadfilter
Zandfilter
Skimmer
Showerfilter

Filtermedia
Aquamatten
Bacteria House
Borstels
Honingraat
Japanse matten
Losse filtermedia
Nylon matten
Ozonfilter
Poreus gesteente
PPC filtermatten
Zeoliet en actieve kool


Filtermedia.
Borstels.
Om goede resultaten te bekomen bij het gebruik van borstels is het van belang te weten wat hun eigenlijke functie is in de gehele filterinstallatie. Borstels dienen in eerste instantie gebruikt te worden als mechanische filtratie en niet of in veel mindere mate als biologische filtratie. Borstels worden dan ook bij voorkeur in de eerste kamer van een meerkamerfilter geplaatst onafgezien of deze al dan niet wordt vooraf gegaan door een vortex.

De plaatsing :
De afstand tussen de borstels wordt bepaald door de grootte van de borstels en de plaats van de borstels in het gehele filtersysteem.

Wat de grootte van de borstels betreft kan je het best opteren voor borstels met een diameter van 10 of 15 cm. Voor de afstand tussen de borstels opteer je best voor een een gesloten oplossing als je borstels plaatst in een tweede filterkamer.(zie figuur 2) Met een gesloten oplossing heb je buiten mechanische filtratie ook nog biologische filtratie.

Figuur 2


Plaats je borstels in een eerste filterkamer, opteer dan voor een open opstelling(zie figuur 3) omdat anders de borstels te snel vervuild raken en daardoor al hun goede eigenschappen van mechanische filtratie verliezen doordat het water een weg zoekt langs de borstels.

Figuur 3Op figuur 4 kan je zien hoe borstels geplaatst worden in een ronde kamer. Wij zijn niet echt voorstander van het plaatsen van borstels in een ronde filterkamer omdat dit het vortexprincipe ontregeld.

Bij de plaatsing van de borstels dient men ook rekening te houden met de diepte van de filterkamer. De borstels worden opgehangen aan RVS-stangen om roestvorming te voorkomen. Bij een juiste ophanging dient de bovenkant van de borstels juist onder het waterniveau van de filterkamer te liggen en de onderkant moet minimum 10 cm van de bodem blijven.Het onderhoud :
Na verloop van tijd zullen de borstels vol met vuil komen te zitten. Je laat de filterkamer waar de borstels inzitten leeglopen via de afvoer van de filter en spoelt de borstels af door er enkele emmers vijverwater door te gieten. Als de borstels terug proper zijn sluit je de afvoer en kan de filter terug in werking worden gesteld. Op deze manier zullen de broodnodige micro-organismen gespaard blijven.

Als de borstels heel erg vervuild zijn of blijven na het doorspoelen met water kunnen deze ook verwijderd worden om deze grondig uit te spoelen. Hierbij zullen wel wat van de nuttige micro-organismen verloren gaan maar zoals we eerder melden is en blijft de hoofdzaak van borstels een mechanische filtering.

Figuur 1

Figuur 2


Figuur 3

Figuur 4


Het materiaal :
Er zijn vele soorten van borstels op de markt welke allemaal sterk verschillen in prijs en kwaliteit. Er zijn toch een aantal zaken waar je dient op te letten bij aankoop.

Een eerste verschil zit in de kwaliteit van het metaal dat gebruikt is. Dit dient absoluut van roest vrij metaal te zijn want anders gaat dit roesten. Een tweede punt zijn de gebruikte draden. Deze dienen voldoende dik te zijn en moeten terug in de oorspronkelijk vorm komen als je de haren plat drukt.

Black Knight filterborstels zijn van goede kwaliteit en worden dan ook door zeer veel vijverliefhebbers gebruikt.


Bron tekeningen : www.blackknight.co.ukwww.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home     Adverteren     Info     Gebruiksvoorwaarden     Advisor     Help

Copyright © dekoi & devijver.info.   Designed by Advisor Internet Solutions