Startpagina.
Algemeen
Filtersystemen
Voorfilter
Meerkamerfilter
UV-lamp
Beadfilter
Zandfilter
Skimmer
Showerfilter

Filtermedia
Aquamatten
Bacteria House
Borstels
Honingraat
Japanse matten
Losse filtermedia
Nylon matten
Ozonfilter
Poreus gesteente
PPC filtermatten
Zeoliet en actieve kool


Filtermedia.
Ppc- (Poly Propylene Compound) of Matala matten.
Matala of PPC matten worden net als Japanse matten gebruikt in de tweede fase van de filter. De eerste fase bestond uit een mechanische filtratie of het verwijderen van grof vuil. De tweede fase is een biologische filtratie en gaan we het water zuiveren van het kleinere organische vuil.

De werking :
Matala matten behoren tot de biologische filtermaterialen en hebben niet enkel tot doel een laatste stap te zijn in het zuiveren van water door het tegenhouden van de nog kleinere vuildeeltjes maar zullen ook als huisvesting dienen voor de miljarden nuttige bacteriŽn, nodig voor het omzetten van schadelijke afvalstoffen (nitriet, nitraat) naar stoffen die niet of minder schadelijk zijn.

De plaatsing :
Zoals we reeds aangaven worden Matala matten geplaatst in het tweede of derde filtergedeelte (zie meerkamerfilter) om het water te zuiveren van klein organisch vuil. Ze zijn verkrijgbaar in vier verschillende grofheden. De zwarte Matala mat is het grofst, de groene is medium grof, de blauwe heeft een fijnere structuur en de witte een extra fijne structuur.

Matala matten worden net als Japanse matten nooit in hun geheel gebruikt. Door het afwisselen van een grove Matala mat met een fijnere Matala mat kan een blijvende doorstroming gewaarborgd worden en verminderd de kans op dichtslibben. Hierdoor kunnen we de tussenstrippen voor het maken van een honingraatstructuur zoals bij de Japanse mat weg laten. Hierdoor ontstaat een rendabelere benutting van de filterkamer waardoor er meer nuttige micro-organismen zich kunnen ontwikkelen. Uiteraard mogen de Matala matten net als Japanse matten niet tot op de bodem van de filterkamer komen.Het onderhoud :
Matala matten scoren het best op waterdoorstroming, wat wil zeggen dat zij niet snel de neiging hebben tot dichtslibben waardoor zij slechts een minimum aan onderhoud vragen. Biologische filtermaterialen waartoe de Matala matten behoren zijn delicaat in het onderhoud en er moet dan ook voorzichtig worden omgesprongen met het schoonmaken ervan.

Bij een goed gebouwde filter zullen voorfilter en mechanische filtering het biologische filterdeel ontlasten van zoveel mogelijk organisch vuil zodat de bacteriekolonie in een zuurstofrijke omgeving het nuttige afbraakwerk van afvalstoffen kan volbrengen.

Als algemene regel geldt dat men biologische filtermaterialen minder vaak schoon maakt zodat de bacteriekolonie op peil blijft. Wanneer blijkt dat met de loop der tijd toch teveel organisch vuil de biologische filtermaterialen belasten zal men voorzichtig en 1 filterkamer per keer dit biologische deel voorzichtig reinigen door het te spoelen met vijverwater.

Het materiaal:
Matala matten zijn gemaakt van Poly Propylene Compound waardoor ze vormvast zijn en gemakkelijk versneden kunnen worden. Matala matten hebben een lange levensduur en zijn licht van gewicht. Eigenlijk iets te licht want het soortelijk gewicht is lager dan 1 waardoor het gaat drijven. Om de Matala mat onder te houden dien je dan ook een kei of een ander voorwerp op de matten te plaatsen. Matala matten zijn een stuk goedkoper dan de echte Japanse matten waardoor wij ze kunnen bestempelen als de beste koop.
www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home     Adverteren     Info     Gebruiksvoorwaarden     Advisor     Help

Copyright © dekoi & devijver.info.   Designed by Advisor Internet Solutions