Inleiding.
Iedereen van ons heeft al eens te maken gehad met groen water. Dit komt omdat enorme hoeveelheden ééncellige algen een keten vormen en het water kleuren. Dit is absoluut onschadelijk voor onze koi en zelfs goed voor de kleurontwikkeling maar het belemmert het zicht op onze geliefde vissen. Een juiste UV-lamp in combinatie met een goede vijverfilter zorgt 'altijd' voor helder water.
Wat is UV-licht (Ultra-Violet-licht) :
UV-straling is een deel van het elektromagnetisch spectrum; dit gaat van de gamma- en X-stralen aan de kortegolfzijde tot radiogolven aan de langegolfzijde. Hoe korter de golflengte, hoe groter de energie. Ultraviolet licht is onzichtbaar. De golflengte van UV-licht situeert zich tussen 10 en 400 nanometer. Zichtbaar licht situeert zich tussen 400 en 800 nanometer, boven de 800 nanometer hebben we infrarood licht.
In eerste instantie gebruikte men UV-licht om virussen te vernietigen. Door toeval ontdekte men dat UV-licht ook zweefalgen doodt en dit zelfs bij een zeer lage contacttijd. D.w.z. dat de doorstroomsnelheid van het water hoog mag zijn.
|
De werking :
Een UV-unit bevat één of meerdere lampen. UV-licht heeft enkel zweefalgdodende kwaliteiten op enkele millimeters afstand van de UV-lamp. Dit betekent dat het vijverwater op 5-10mm van de lamp moet passeren. Hoe groter de intensiteit van de lamp en hoe langer de contacttijd, hoe beter de lamp zal werken. Nitrificerende bacteriën worden niet gedood want deze verblijven in de filter. Om de UV-lamp bevindt zich een kwartsbuis. Kwarts laat de meeste stralen door met een minimum aan verlies; glas breekt de UV-stralen.
Zweefalgen vormen een keten, de UV-stralen verbreken deze keten en vernietigt de fragmenten. De UV-lamp moet aanwezig zijn bij het opstarten van de vijver. Als er eenmaal massaal zweefalgen in de vijver aanwezig zijn zal de UV-lamp een op voorhand verloren strijdt voeren. Aangeraden wordt om de UV-lamp constant te laten branden van begin april tot eind oktober.
Een goede leidraad betreffende de sterkte van de UV-lamp is het volgende : minimum 15 watt per 5000L water.
|
|
De plaatsing :
De UV-lamp is de laatste filter voor het water terug de vijver ingaat. Het plaatsen van de UV-lamp na de filtereenheid heeft als voordeel dat het water reeds van de grootste verontreinigingen is ontdaan wat het verstoppen van de UV-filter tot nul herleid.
Bij de plaatsing dient er rekening mee gehouden te worden dat men de UV-eenheid moet kunnen verwijderen. Men plaatst daarom best een kogelkraan voor en achter de UV-lamp. Nog beter is een feedback te voorzien zodat tijdens de wintermaanden er geen water door de UV-lamp stroomt waardoor ze ook niet kan vervuilen. (de feedback is de buis onder de UV-lamp: zie foto)
Koop een UV-lamp met een waterdichte behuizing om bij regenweer kortsluiting te vermijden. Let er verder op dat de uit- en ingang van de UV-eenheid 50mm is. (het getoonde model heeft ook een aansluiting voor darmen (af te raden))
Het onderhoud :
Het onderhoud van de UV-eenheid is van groot belang voor een perfecte werking en dient het best in de winter te gebeuren. De UV-lamp verliest haar zweefalgdodende kracht na ongeveer 12 maanden. De lamp moet dan vervangen worden ook al brandt zij nog. Maak van deze gelegenheid gebruik om tevens de kwartsbuis grondig te reinigen met azijn.
Bij het demonteren schakelen we eerst de stroom uit. Vervolgens sluiten we de kogelkranen voor en achter de UV-eenheid. We nemen de UV-eenheid in haar geheel weg. Verwijder dan de electrische aansluiting van de lamp. Schuif vervolgens de lamp voorzichtig uit de UV-eenheid. Demonteer vervolgens de twee wartelmoeren, gevolgd door het verwijderen van de twee dichtingsringen. Nu kan de kwartsbuis verwijdert worden. Bij de montage ga je omgekeerd te werk.
Nog enkele tips :
Kijk nooit in de lamp; UV-licht beschadigd de ogen.
Schakel de UV-eenheid uit als je medicijnen gebruikt in de vijver.
Zorg steeds voor stromend water door de UV-eenheid; stilstaand water beschadigd de UV-eenheid.
|
|